2024-10-05

Szatmáry Károly (1956–2024)

Szatmáry Károly, az Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Természettudományi és Informatikai Kart (TTIK) Fizikai Intézet Kísérleti Fizikai Tanszékének nyugalmazott egyetemi tanára, a szegedi csillagászképzés és a Szegedi Csillagvizsgáló létrehozásának kezdeményezője 2024. szeptember 6-án, életének 68. évében elhunyt.

Szatmáry Károly csillagász és matematika-fizika szakos diplomája megszerzése után, 1981-ben lett a szegedi József Attila Tudományegyetem (a mai SZTE jogelődje) alkalmazottja. Végigjárta az egyetemi ranglétrát, ez maradt az egyetlen munkahelye. Iskolateremtő kutatómunkát végzett a változócsillagok és az exobolygók vizsgálata terén, rendszeresen dolgozott űrtávcsöves megfigyelési adatokkal is. Életművének fontos része volt a csillagászati oktatás és ismeretterjesztés. Létrehozta a Szegedi Csillagvizsgálót (1992), szakfelelősként vezető szerepet játszott az SZTE önálló csillagász szakjának megalapításában (1999).

2019-ben megkapta a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést, 2022-ben szülővárosa a Szegedért Alapítvány díjával tüntette ki. Hálás tanítványai, Kiss László és Sárneczky Krisztián saját felfedezésű kisbolygót neveztek el a tiszteletére.

Életútjáról bővebben olvashatnak az SZTE TTIK Fizikai Intézet honlapján közzétett megemlékezésben.

Szatmáry Károly 1986 óta volt a MANT tagja. Emlékét megőrizzük!

szatmarykaroly-tavcso

(Kép: delmagyar.hu)