MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2020.07.29
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Két soproni diák juthat el egy különleges űrtáborba (2008.11.13.)

Társaságunk egyik tagjának a felajánlása révén Erdélyi Soma és Nickl István, a soproni Széchenyi István Gimnázium két tanulója kijuthat az Amerikai Űr- és Rakétaközpontba.

A 2008-as évben a Társaságunk soproni Bacsárdi Lászlót delegálta Magyarország kísérőként az amerikai nemzetközi űrtáborba. A tábor zárásakor a szervezők egy ösztöndíjat ajánlottak fel neki: egy általa megnevezett középiskolás diák térítésmentesen vehet részt a 2008/2009-es tanévben a U.S. Space&Rocket Centerben (Hunstville, Alabama állam, USA) hetente induló űrtáborok valamelyikén. (A részvételi díj egyébként 700-1200 dollár között mozog.) Az űrtábor nyolcnapos programja során a diákok megismerkednek az űrkutatással és az emberes űrtevékenységgel, kipróbálhatják magukat űrhajósoknak szóló szimulátorokban (sétálhatnak a holdi gravitációban, vezethetik az amerikai űrrepülőgépet, kísérletezhetnek a Nemzetközi Űrállomáson, búvárok segítségével víz alatti szereléseket végezhetnek), amerikai űrhajósokkal találkozhatnak – feledhetetlen élményeket átélve.

Hazatérése után Bacsárdi László úgy döntött, hogy ezt az ösztöndíjat a Magyar Asztronautikai Társaság nevében felajánlja alma materének, a soproni Széchenyi István Gimnázium diákjainak. Régi fizikatanárnőjének, Lang Ágotának a segítséget kérte az ösztöndíjat elnyerő diák kereséséhez. A tanárnő javaslata alapján az ösztöndíjat megosztva kapja a tizedik osztályos Erdélyi Soma és a tizenegyedikes Nickl István. A fiatalok 2009 áprilisában utaznak az amerikai táborba. A két diák neve ismerős lehet a Hunveyor-Husar programban otthonosan mozgók számára, ugyanis ők is részt vesznek benne, Mars-járó robotokat építenek és programoznak. De a két fiatal más területeken is aktívan tevékenykedik: 2007-ben a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján a Technológia szekcióban 1. helyezést értek el Intelligens Tűzoltó Apparátus című munkájukkal. Egy évvel később a SURI sugárzásmérő robottal ismét meghódították az első helyet, sőt a Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizika Tanszéke által meghirdetett pályázaton is első helyezést értek el. A nemzetközi First Lego League versenyen csapatuk tavaly második helyen végzett a regionális fordulóban.

Az ösztöndíj ünnepélyes átadására 2008. november 13-án 14.00-kor került sor Sopronban, a Széchenyi István Gimnáziumban. Bacsárdi László elmondta, hogy a Magyar Asztronautikai Társaság 1992 óta minden évben kiküld két fiatalt a nyári Nemzetközi Űrtáborba, de a mostani a második alkalom, hogy a tanév közbeni időpontra ajánlja fel a társaság a tábori részvételt. „Fantasztikus élmény volt együtt dolgozni amerikai fiatalokkal, vezetni egy szimulátorban az űrrepülőgépet, vagy éppen közelről megérinteni az Apollo-űrhajók leszállóegységét. De ugyanakkor emlékszem arra is, mennyire megérintett az űrkutatás sokszínűsége – ahogy bemutatták, nem csak az emberes űrrepüléseket jelenti, és mi mindent ad a mindennapi életünkhöz. Bízom benne, hogy jövő tavasszal a két soproni fiatal feledhetetlen élményekkel fog hazatérni a táborból” – mondta a soproni fiatal, aki nem csak tanárként, hanem régebben diákként is járt az amerikai űrtáborban. Az ösztöndíj a diákoknak csak a részvételi díjat fedezi, így a repülőjegyhez szükséges anyagi fedezetet maguknak kell előteremteni.