MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2020.07.29
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Nemzetközi űrkutatási konferenciák a Műegyetemen (2016.02.05.)

H-SPACE 2016 és E-SGW 2016: két nemzetközi űrkutatási rendezvény helyszíne lesz 2016 februárjában Budapest, a MANT társszervezésében.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Egyesült Innovációs és Tudásközpontja – együttműködve a Magyar Asztronautikai Társasággal – második alkalommal szervez nemzetközi űrkutatási konferenciát 2016. február 25–26-án, melyet 2016. február 26–27-én az ENSZ támogatásával működő nemzetközi űrkutatási szervezet, a Space Generation Advisory Council európai workshopja követ.

A tudományos, műszaki és oktatási témákat felölelő első konferencia címe „2nd International Conference on Research, Technology and Education of Space” (H-SPACE 2016). Építve a 2015. február 13-án rendezett első H-SPACE 2015 konferencia sikerére, az idei esemény lehetőséget biztosít arra, hogy magyar kutatók tudományos eredményei és az űrtevékenységhez kapcsolódó oktatási, ismeretterjesztési tevékenység széles publicitást kapjon. A konferencia időszerűségét jelzi, hogy hazánk tavaly novemberben vált az Európai Űrügynökség (ESA) teljes jogú tagjává, s ezzel a hazai űrszektor lehetőségei jelentősen bővülnek.

A rendezvényen, amelynek együttműködő szakmai partnere a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT), angol és magyar nyelvű előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők. A regisztráció lehetősége mindenki számára ingyenesen nyitva áll, a résztvevők létszámát csak az előadóterem befogadóképessége korlátozhatja. Február 25-én 13:30-tól, a megnyitó után a tudományos és ipari szekcióban a konferencia fő témájához – Kisműholdak szerepe az űrkutatásban és az űrszolgáltatásokban – kapcsolódó angol nyelvű előadások hangzanak el hazai és külföldi szakemberektől. Az ezt követő oktatási szekcióban magyar nyelven általános, középiskolai és felsőoktatási módszerek, tapasztalatok, valamint iskolán kívüli képzési és ismeretterjesztési formák kerülnek terítékre. Február 26-án délelőtt ismét az angol nyelvű tudományos előadásoké lesz a pódium.

A konferencia neves meghívott vendégelőadói: Franco Ongaro (az ESA műszaki és minőségbiztosítási igazgatója, az ESTEC technológiai központ vezetője), Tibor Balint (Royal College of Art, London), Richard Jones (Flow Chemistry Society) és Rainer Sandau (International Academy of Astronautics).

Közvetlenül a H-SPACE 2016 konferenciát követően, február 26–27-én az ENSZ támogatásával működő nemzetközi szervezet, az űrkutatás iránt érdeklődő 18–35 év közötti fiatalokat tömörítő Space Generation Advisory Council (SGAC) első európai űrkutatási workshopjának helyszíne lesz Budapest. Az European Space Generation Workshop (E-SGW 2016) rendezvényen mintegy 50 fiatal vesz részt a kontinens számos országából, akik három munkacsoportba osztva fognak dolgozni egy-egy ajánláson. Ezeket a rendezvényt követően európai űrkutatási döntéshozókhoz juttatják majd el, és ismertetik az ENSZ Világűrbizottságának ülésén is. A munkacsoportok témái: európai együttműködés kisműholdas programokban, a fiatal és a tapasztalt szakemberek közötti tudásátadás európai szinten, és a fiatal vállalkozók lehetőségei az európai űrszektorban. A workshopnak a Műegyetem ad otthont.

A H-SPACE 2016 konferencia helyszíne a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) I épülete (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2.), a földszinti I.B.026 előadóterem. A konferenciára történő regisztráció ingyenes, de csak az első 120 fő tud regisztrálni a rendezvényre!

További információ a H-SPACE 2016 konferenciáról és regisztrációs lehetőség a konferencia honlapján

Az E-SGW 2016 workshop honlapja

Sajtóközleményünk a konferenciákról