MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2020.07.29
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Élménybeszámoló a novemberi szakmai kirándulásról (2016.01.05.)

A MANT látogatást szervezett a Magyar Tudományos Akadémia két kutatóközpontjába: az Energiatudományi Kutatóközpontba és a Wigner Fizikai Kutatóközpontba. Medvegy Anna írása.

A MANT diákpályázatának díjazottjaként juthattam el az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjába. Olyan előadókat hallgathattunk meg, mint például dr. Hirn Attila, új információkkal gazdagodhattunk a központ történetéről, megtudhattuk mely kutatási területek kapják a központi szerepet, hogyan kapcsolódik az itt végzett munka az űrkutatáshoz. Engem ez különösen megragadott, mert bár már harmadik éve űrtáborozó vagyok, és rengeteg előadáson és programon vehettem részt, még mindig gyakran elfelejtem, hogy innen, Magyarországról is lehetséges aktívan részt venni ilyen irányú kutatásokban. A labor megtekintésekor láthattuk a Pille készüléket, modelleket a Philae-ről, és egyéb berendezésekről, amelyek szondákra kerültek a kutatóközpont munkájának köszönhetően. Már az első előadások után lehetőségünk volt feltenni kérdéseinket, beszélgettünk az előadókkal például a sugárzás káros hatásairól, és ennek szerepéről az űrhajózásban. Tényleg olyan témákról volt szó, ami szerintem minden korosztály számára fontos lehet.

Meglátogathattuk a Wigner intézetet, itt leginkább a szondákra kerülő magyar műszerekről, és az intézet munkásságáról hallhattunk. Meghívónk és vezetőnk Vizi Pál Gábor volt, akit bár nem hallhattunk előadni, de megtudhattuk, hogy a Philae készítésében is részt vett, és a MANT elnökségi tagja is. Kérdéseinket ismét feltehettük, és a Wigner intézet űrkutatási tevékenységéről is láthattunk egy színvonalas előadást Erdős Gézától. Itt főleg a már felbocsátott szondákról, és a jövőbeli tervekről volt szó. Számomra az egyik legérdekesebb lehetőségnek a mágneses mező kutatására tervezett rendszer tűnt.

Természetesen hallhattunk egyéb tudományterületen végzett munkáról is, mint például az atomenergiával és számítástechnikával kapcsolatos fejlesztésekről, ezek állomásairól. Különösen érdekes volt látni, hogy több generáció együtt dolgozik... remélhetőleg hamarosan a miénk is képviselteti majd magát.

A legjobbnak talán azt éreztem, hogy megtapasztalhattuk, mennyire összefüggnek az újítások, hogyan támogatja egymást az energiatudomány és a számítástechnika, illetve akár az űrkutatás, hogyan hatnak egymásra kölcsönösen az elsőre annyira másnak tűnő tudományágak. Tulajdonképpen akármilyen irányba fordulunk, kiköthetünk valahol teljesen máshol, és ez szerintem így is van rendjén.

Mindenképpen lenyűgöző élmény volt ez a délután, amit nem fogok hamar elfelejteni, azzal együtt sem, hogy sajnos a Csurjamov–Geraszimenko-üstökössel kapcsolatos kutatásokra már nem jutott idő.

Ezúton is köszönöm a MANT-nak, hogy lehetővé tette számomra ezt a látogatást. Amennyiben lesz rá lehetőség, a jövőben is szívesen részt vennék hasonló programokon, akár az űrtábor keretein belül, akár az év más szakaszaiban.

Medvegy Anna