MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2020.07.29
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Egyidős vagyok a Hubble-űrtávcsővel - diákpályázat (2008.06.23.)

A Természet Világa című folyóirat pályázatára a Hubble-űrtávcsővel kapcsolatos dolgozatokat várnak, október végéig.

A Hubble-űrtávcső (Hubble Space Telescope, HST) a csillagászat több ezer éves történetének legeredményesebb eszköze. A távcsövet szállító űrrepülőgép 1990 tavaszán indult a világűrbe. A diákpályázat résztvevőinek többsége is ebben az időszakban született, elmondhatják tehát magukról, hogy egyidősek a Hubble-űrtávcsővel! A HST eleinte csak homályos képeket közvetített, de a beépített „kontaktlencse” és más fejlesztések révén valóban csodálatos univerzum tárult a szemünk elé. Mára nagyságrendileg 10 milliónyi észlelés gyűlt össze, amelyekkel évtizedekig foglalkozhatnak majd a kutatók. A Hubble-örökség (Hubble Heritage Project) révén a nagyközönség is megismerhette a fantasztikus képeket, melyek számos kozmológiai és egyéb (pl. csillagkeletkezéssel, csillagfejlődéssel kapcsolatos) elmélet bizonyításának vagy cáfolatának alapjai lettek.

A pályázók feladata, hogy értékeljék a HST csillagászatban betöltött helyét, szerepét, alapvető felfedezéseit, eredményeinek sokszínűségét. A pályaműben szakmai szempontból mutassák be és részletesen elemezzék a HST egy híres, vagy kevésbé ismert, de tudományos szempontból fontos felvételét. Kitérhetnek arra is, hogy a Hubble-űrtávcsővel végzett észlelések alapján született eredmények milyen új kérdéseket vetnek fel, milyen további kutatásokat igényelnek.

Önálló fogalmazványokat, értékeléseket és véleményeket várnak a HST szerepéről, eredményeiről, felvételeiről, tehát kérik a pályázókat, hogy ne a HST honlapjáról letöltött anyag magyar fordítását küldjék el. Fontos része a pályázatnak a megfelelő forrásjegyzék és a felkészítő tanár nevének feltüntetése. A pályamunkákat, ha van rá mód, digitális formában is kérik mellékelni, de ennek hiánya nem kizáró ok.

A pályázaton azok a diákok indulhatnak, akik a 2008-as naptári évben még középfokú oktatási intézményben tanultak. A további feltételek megegyeznek az általános pályázati kiírással, amely a Természet Világában, illetve a folyóirat honlapján olvasható. A pályázatokat a következő címre kell beküldeni: Természet Világa Szerkesztősége, 1444 Budapest, Pf. 256. Beküldési határidő: 2008. október 31. Összdíjazás: 30 000 Ft értékű tárgyjutalom. Tanácsokért megkereshetitek a Magyar Csillagászati Egyesületet is (e-mail: mcse@mcse.hu).

A részletes pályázati kiírás a Természet Világa honlapján megtalálható.