MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2020.07.10
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Élmények az Űrtáborban (2015.08.29.)

Medvegy Anna, a nyári soproni űrtábor egyik résztvevője írása.

A MANT idei űrtáborát 2015. július 12-18. között Sopronban tartották. Idén harmadszor vettem részt az űrtáborban, már mondhatni, veteránként üdvözöltek. Noha tavalyi csapatunkból csak kevesen tértek vissza, izgatottan vártam a találkozást az új táborozókkal, akik között most jópár soproni is előfordult, bejárósként. Kollégiumban szálltunk meg, előadásaink nagy részét is az egyetem területén hallgattuk, többek között itt került sor a megnyitóra. Itt megkaptuk tábori pólónkat, ezúttal zöld színben, és tájékoztattak minket, hogy ez mostantól állandó viselet... ahogy a szúnyogok is állandó társaságot jelentenek majd.

Központi témánk idén a Rosetta küldetéshez kapcsolódott, nekünk is meg kellett terveznünk egy missziót, és közben meg is ismerhettük egymást, hiszen az összeszokott társaságokat szétbontva lettünk csapatokba osztva. A hét során egy üstökösre induló küldetést kellett megterveznünk, annak céljaival, eszközeivel, marketingjével együtt. Az öt csapat teljesen különböző módon igyekezett megragadni a témát, akadt a Föld védelmére tervezett rendszertől elkezdve a pánspermia elméletre bizonyítékot kereső szondákon át egy radioaktív üstökös vizsgálatáig. Én az élet eredetét kutató két csapat egyikéhez tartoztam, jó hangulatban tervezgettünk, és persze igyekeztünk a racionalitások talaján maradni, csak kevés science fiction ötletet beleszőve... minden csapat csak annyira nyúlt ennek a műfajnak az elemeihez, hogy egyedivé tegyék saját ötleteiket.

Természetesen az előadások legtöbbje is kapcsolódott ehhez a témához, és bár néhányan eleinte nehezen viselték a sűrű időbeosztást, hamarosan mindenki belerázódott, és olyan kiváló előadókat hallhattunk, mint Illés Erzsébet, Both Előd vagy Bérczi Szaniszló. A programot színesítették olyan feladatok, mint a leszállóegység készítése, amihez az ESA adományozott nekünk egy papírtányért, Indiából pedig cellux érkezett. A roppant értékes tojások többé-kevésbé megúszták a leszállást az első emeletről.

A hét alatt egy másik történelmi eseménynek is tanúi lehettünk, a New Horizons ugyanis megérkezett a Plútó közelébe. Az előadások alatt fél szemmel figyeltük a Twittert, várva az első megérkező híreket, és az első nagy felbontású képet a bolygóról, ami hamarosan meg is érkezett, és órákon belül mémzuhatag követte. A New Horizons, és küldetésén keresztül a törpebolygók is nagy szerepet kaptak a hetünk alatt, és közösen sajnálkoztunk a Plútót igazságtalanul ért atrocitásokon.

A tábor alatt egyik legnagyobb élményünk a szerdai bécsi kirándulás volt, amikor egy különleges vezetésen vehettünk részt az ENSZ központjában, és találkozhattunk Takao Doi japán űrhajóssal. Néhányan megpróbáltunk autogramot kérni, de végül be kellett érnünk egy-egy fotóval, amin Gagarin mellszobrával szerepelünk. Ezt követte a látogatás a Természettudományi Múzeumban különös tekintettel a meteor- és ásványgyűjteményre, ahol nagy meglepetésünkre több magyar lelettel is találkoztunk.

Ezeken túl kirándulások színesítették a programot, tartottunk egy mini geocachinget, ki-ki német és angol tudását csiszolhatta (például külön rejtélynek bizonyult, hogy miért van annyi szó az asztronautára angolul, mikor mi magyarok tökéletes megoldást találtunk az űrhajóssal...), csillagászati bemutatót láthattunk, LEGO robotokról szóló interaktív előadáson vehettünk részt. A tábor végén minden csapat prezentálhatta egész heti munkáját, utolsó csoportos feladataink pedig a nyolc év múlva rendezendő, elképzelt űrtáborról szóltak. Végül a táborzáró alatt valamennyire kárpótlást kaptunk azért, hogy sem a közös fotót, sem az autogramot nem kaptuk meg a japán űrhajóstól, ugyanis az asztronautaruhát viselő Bacsárdi Lászlóval készíthettünk az utolsó képeket az emléklapokkal.

Immár harmadik éve táborozóként ismét hatalmas élményben volt részem. Szórakoztató, érdekes előadások és rengeteg új információ gazdagította az ismereteimet. Mindenképpen ajánlom minden űrkutatás iránt érdeklődő fiatalnak, mert fantasztikus közösségbe kerülhet, és biztos lehet benne, ez a hét arról fog szólni, ami tényleg érdekli. Ezúton is köszönöm a szervezőknek, hogy részt vehettem.

Medvegy Anna




Az űrtáborban készített fényképekből bőséges válogatás található képgalériánkban.