MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2020.06.30
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Fiatalok ajánlása – Űrakadémia Gödöllőn (2015.08.10.)

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) 2015-ben először rendezte meg Magyarországon az Űrakadémiát. A résztvevő 18–35 év közötti fiatal szakemberek 2015. augusztus 6–9. között találkoztak Gödöllőn.

A rendezvényen áttekintést kaptak a hazai űrtevékenységről, és közös ajánlást fogalmaztak meg Magyarország számára, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) önkéntes programjai közül melyekhez lenne érdemes csatlakoznunk. Az esemény fő támogatója a SES Astra, a világ vezető műholdas távközlési vállalata volt.

A MANT – együttműködve a fiatal űrszakembereket képviselő nemzetközi Space Generation Advisory Council (SGAC) szervezettel – idén nyáron először rendezte meg a MANT Űrakadémiát. A 2015. augusztus 6-9. közötti, négy napos rendezvényen 28 fő vett részt, akik a legkülönbözőbb szakterületekről érkeztek: a bölcsészettől a biofizikán át a csillagászaton keresztül a mérnöki területekig bezárólag. A Szent István Egyetem Kollégiumában tartott programon a legfiatalabb résztvevő 18, a legidősebb 35 éves volt: leendő egyetemi hallgatók, jelenleg egyetemisták, doktoranduszok, frissen végzett szakemberek, valamint az iparban már egy ideje dolgozó fiatalok. Különös aktualitást adott az Űrakadémiának, hogy hazánk ebben az évben válik az Európai Űrügynökség (ESA) teljes jogú tagjává. A szervezethez való csatlakozással egy sor korábban nem látott lehetőség nyílik meg a hazai űripar, űrkutatás és az alkalmazások területén. Ezek kihasználásában az elkövetkező években-évtizedekben a mostani fiatal szakemberek meghatározó szerepet fognak majd játszani.

A csütörtök délutántól vasárnap délig tartó MANT Űrakadémia programja meglehetősen intenzív volt. A rendezvény résztvevői ugyanis egy közös ajánlást fogalmaztak meg Magyarország számára, hogy az ESA önkéntes programjai közül melyekhez lenne érdemes csatlakoznia hazánknak. A résztvevők az ajánlásukat három részre bontva dolgozták ki, három különböző hozzájárulási összeghez alkalmazkodva. A csoportokban zajló munkát segítendő a rendezvényen áttekintő jellegű előadások hangoztak el hazai szakértőktől, akik egy-egy önkéntes program fontosságára világítottak rá. A rendezvényen elhangzott előadások témakörei: Az Európai Űrügynökség programjai; Kommunikáció és integrált alkalmazások; Űralkalmazások – földmegfigyelés; Mikrogravitációs környezet: anyagtudomány; Helymeghatározás és navigáció; Kutatás és ESA – a Prodex program; Alapkutatások – űrcsillagászat; A Mars-kutató keringőegységek adatainak feldolgozása és értelmezése; Nemzetközi lehetőségek; Hogyan adjuk el projektötletünket?

Az Űrakadémián megszületett ajánlást az ősz során a rendezvény résztvevői közül kiválasztott fiatalok fogják ismertetni Magyar Űrkutatási Tanács ülésén illetve az Űrkutatás Napja rendezvényen, az összeállított dokumentum pedig elérhető lesz a MANT honlapján és meg fog jelenni a jövő évi Űrtan évkönyvben.

A nyári Űrakadémiával a MANT hagyományt szeretne teremteni, hogy létrejöjjön egy olyan szakmai fórum, amely a hazai űrszektor jövőjének meghatározó szereplőit ismerteti meg egymással és egymás szakterületeivel – a további sikeres közös munka, együttműködés érdekében.

A rendezvény szakmai partnere a világ vezető műhold-üzemeltetője, a SES Astra volt, amely megbízható és biztonságos műholdalapú kommunikációs szolgáltatásokat nyújt műsorszolgáltatók, telekommunikációs szolgáltatók, vállalkozások és kormányzati szervek számára világszerte.

Az Űrakadémiával kapcsolatos részletes információ itt érhető el