MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2020.07.07
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Beszámoló a planetáriumi látogatásról (2015.03.09.)

Február 20-án a TIT Budapesti Planetáriumába látogattunk.

A MANT ebben az évben az első szakmai kirándulását 2015. február 20-ra, péntek délutáni programként szervezte a TIT Budapesti Planetáriumába. Voltak közöttünk, akiket a tisztelet, a nosztalgia, másokat a csillagászat iránti érdeklődés vezetett arra, hogy jelentkezzen a programra. Az érdeklődőkből sokszínű csoport jött létre. Elismert szakemberek, felnőttek és gyerekek, fiatalok és idősebbek voltak az érdeklődők. A házigazdánk Nyerges Gyula csillagász volt, aki általános tájékoztatót mondott el a planetáriumról, és bemutatta nekünk a körfolyosón található kiállítást.

A Planetárium épületét 1977. augusztus 17-én adták át, és az első műsort ugyanebben az évben, augusztus 20-án nézhette meg a nagyközönség. Az épület és a berendezések nagyjából változatlan formában vannak, és ez a jó állapotú Planetárium közel 40 éve várja a látogatókat. Alapvető célja csillagászati és űrkutatási ismereteket nyújtani az érdeklődők számára „színházi” módon.

A körfolyosón lévő kiállítás bemutatja a távoli galaxisok világát, a Naprendszer égitestjeit, az űrkutatás fontos állomásait, és azt, hogy hazánk milyen módon járult hozzá az űrkutatáshoz.

A kiállítás megtekintése közben Nyerges Gyula csillagász ismertetőjét kiegészítették a csoportunk tagjai, így további érdekes és hiteles tudáshoz jutottunk. A kiállítás egyik legérdekesebb témája a Rosetta űrszonda volt, melynek fő célja, hogy közelről megvizsgálja a 67P/Csurjumov–Geraszimenko-üstököst. 2004. március 2-án indították útjára, és 2014. november 12-én az űrszonda leszállóegysége (Philae) sikeresen landolt az üstökösön, a Földtől 500 millió kilométerre. A Rosetta űrszonda egyes részeinek tervezéséhez, fejlesztéséhez, valamint megépítéséhez magyar szakértők is hozzájárultak.

A körfolyosón levő kiállításnak interaktív részei is voltak, ilyen többek között a holdmérleg is, amivel a Holdon mérhető súlyunkat határozhattuk meg.

A kiállítás megtekintése után következett a planetáriumgép megismerése. A planetáriumi berendezés az égitestek, így a csillagok, a Nap, a Hold, valamint az öt fényes bolygó megjelenítésére szolgáló műszer, amelyet a planetárium átadása óta, lassan 40 éve üzemeltetnek. Ezzel az életkorral és üzemidővel ez a berendezés tiszteletet érdemel. A planetáriumgép a több mint félszáz kiegészítőeffektus-vetítő és speciális vetítő segítségével a fehérre festett, közel 1000 m2-es félgömb alakú kupola belső felületére a valódi égbolthoz megtévesztésig hasonló minőségben kivetíti az égitesteket, valamint ezeknek Földről látszó mozgásait felgyorsítva. A műszert tetszőleges égboltra lehet beállítani, így megtekinthetjük az aktuális égboltot, de a planetáriumgép segítségével képesek lehetünk az időben előre és hátra utazni. Nemcsak időben, hanem térben is utazhatunk a planetáriumgép segítségével. Megfigyelhetjük az égitestek mozgását úgy, mintha például az Egyenlítőn, az Északi- vagy a Déli-sarkon állnánk.

Ezután „Az égbolt csodái” című műsort néztük meg, amelyből megismerhettük a csillagjegyekhez tartozó csillagképek alakját és elhelyezkedését az égbolton. A szabad szemmel, vagy kisebb távcsővel megfigyelhető színes égi csodákat láthattuk lírai hangvételű előadásban, kellemes zenei aláfestéssel.

Az előadás után lehetőségünk volt kérdéseket feltenni, és megtudhattuk, hogy a Planetáriumban minden korosztály megtalálhatja a szórakozását és bővítheti a csillagászattal kapcsolatos tudását. A Budapesti Planetárium műsorai alkalmasak a legkülönfélébb érdeklődőknek, óvodásoknak, iskolásoknak a csillagászat, a földrajz, a csillagászati földrajz, az égi mechanika és a navigáció, a költészet, az irodalom és a történelem csillagászati vonatkozású kapcsolatainak elemző bemutatására, szórakoztatják és tanítják a látogatókat.

A Budapesti Planetárium meglátogatásával és kulisszatitkainak a megismerésével meggyőződhettünk arról, hogy az Univerzummal való találkozás során az óvodás kortól kezdve az idősekig, a tudományokban jártasabbaknak és a kevésbé tájékozottaknak egyaránt emlékezetes élményben lehet része. Tisztelettel gondolhatunk vissza a Budapesti Planetárium munkatársaira, akik szakértelemmel készítik a műsorokat, karban tartják az épületet és a planetáriumgépet, valamit megszervezik az intézmény látogatottságát. Bízunk benne, hogy az intézményt még sok év múlva is meglátogathatjuk.

Reményi Judit