MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2020.07.10
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Lezajlott a H-SPACE 2015 konferencia (2015.02.14.)

Február 13-án nemzetközi űrkutatási konferencia volt a Műegyetemen, a MANT társszervezésében.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Egyesült Innovációs és Tudásközpontja – együttműködve MANT-tal – nemzetközi űrkutatási konferenciát szervezett. A 1st International Conference on Research, Technology and Education of Space (H-SPACE 2015) címmel, hagyományteremtő szándékkal megrendezett konferencia az űrkutatás és űrtevékenység tudományos, technológiai és oktatási kérdéseivel foglalkozott.

A konferencia időszerűségét hazánk Európai Űrügynökséghez (ESA) történő csatlakozásából adódó bővülő lehetőségei, valamint ezzel párhuzamosan a Műegyetemen folyó űrtevékenységek közös megjelenésének igénye adta. Időpontjának megválasztásával a Műegyetemen elkészített első magyar műhold, a Masat-1 sikeres pályára állítására és missziójára emlékeztünk.

A rendezvényt Dr. Solymár Károly Balázs helyettes államtitkár (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium), Solymosi János elnök (MANT) és Dr. Vajta László dékán (BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar) nyitotta meg. A legelső szekcióban egy magyar és egy angol előadásra kerül sor. Horvai Ferenc (NFM Magyar Űrkutatási Iroda) a magyar űrtevékenység előtt álló lehetőségekről beszélt az ESA-csatlakozást követően. Tibor S. Balint előadása a NASA technológiai fejlesztéseinek problémáit mutatta be.

Ezt követően három szekcióban hangzottak el előadások, először angolul, majd magyar nyelven. A tudományos témákkal négy, technológiai kérdésekkel három előadás foglalkozott. A konferenciát hat előadás zárta az oktatás és ismeretterjesztés témakörében.

A mostani volt egy konferenciasorozat első rendezvénye. Jövőre (2016-ban) a konferenciát a tervek szerint az ENSZ támogatásával működő nemzetközi űrkutatási szervezet, a Space Generation Advisory Council (SGAC) európai űrkutatási workshopjával párhuzamosan szervezzük Budapesten.

A H-SPACE 2015 konferencia előadásainak kivonatát a MANT jóvoltából a résztvevők nyomtatott kiadvány formájában kézhez kapták, de elektronikus változatban (pdf formátumban) mindenki számára elérhető.

Fényképek a konferenciáról a MANT galériájában