MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2020.07.29
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Nemzetközi űrkutatási elismerés a MANT főtitkárának (2014.12.16.)

Az ENSZ támogatásával működő nemzetközi űrkutatási szervezet, a Space Generation Advisory Council egyik rangos elismerésében részesült Bacsárdi László.

A Space Generation Advisory Council (SGAC) egy az ENSZ által 1999-ben alapított, 35 év alatti fiatalokat tömörítő nemzetközi szervezet. A több mint négyezer tagot számláló szervezet feladata, hogy az űrtevékenységgel foglalkozó hallgatókat és fiatal kutatókat egymással összekötve, a fiatal kutatók elképzeléseit, meglátásait és érdekeit képviselje és közzétegye különböző nemzetközi fórumokon, többek között az ENSZ Világűrbizottságában. A szervezet ennek érdekében munkacsoportokat üzemeltet, konferenciákat szervez, és aktív kapcsolatokat ápol a világ különböző űrügynökségeivel, űripari cégeivel és űrkutatásaival foglalkozó szervezeteivel, valamint népszerűsíti az űrtevékenységet a fiatalok körében.

A világ több mint 100 országában jelenlévő szervezet vezetősége 2009 óta osztja ki a Hónap embere díjat azon tagjainak, akik nemzetközi szinten is kiemelkedő módon járultak hozzá a fenti célokhoz. Az „SGAC November 2014 Members of the Month” díjat Bacsárdi László nyerte el. A méltatásban kiemelik a szakember szakmai szervezőkészségét és odaadását, az európai régióban űrkutatással foglalkozó fiatalok számára pedig példaképnek ajánlják. A díj 2009-es alapítása óta ez az első alkalom, hogy egy magyar tag munkáját ismeri el a szervezet.

A díjazott 2006-ban végzett mérnök-informatikusként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME). Doktori disszertációját 2012-ben védte meg a BME Híradástechnikai Tanszékén, azóta is óraadó az egyetemen. Kutatásában azt vizsgálta, hogy a jövő informatikája, a kvantuminformatika hogyan alkalmazható a műholdas kommunikációban. 2009 óta dolgozik a Nyugat-magyarországi Egyetemen, jelenleg az Informatikai és Gazdasági Intézet igazgatója. Számos hazai és nemzetközi szervezetben tagja, többek között a Természet Világa szerkesztőbizottságának is. 2009 óta főtitkárként tevékenykedik a Magyar Asztronautikai Társaságban. Idén októberben a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség Űrtávközlés és űrnavigáció bizottságának tagjává választották. A Space Generation Advisory Councilban 2012-ben választották meg a magyar kapcsolattartónak, idén pedig második ciklusára is kinevezték.

A felterjesztők ajánlásai és Bacsárdi László díjjal kapcsolatos reagálása az SGAC hivatalos közleményében olvasható.