MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2020.07.29
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Meteorológiai műholdak az időjárás és az éghajlatváltozás előrejelzésében (2014.08.19.)

Következő webes szemináriumunkon, augusztus 26-án a téma neves szakértője, Mika János előadása lesz látható és hallható.

A Magyar Asztronautikai Társaság következő webszemináriumi előadásának címe: Meteorológiai műholdak az időjárás és az éghajlatváltozás előrejelzésében.

Az előadás kezdete: 2014. augusztus 26-án (kedden) 18 órakor. Időtartam: egy óra.

Ezen a linken lehet regisztrálni az előadásra

Mindössze egy internetkapcsolattal és hangszóróval rendelkező számítógépre van szükség, webkamera és saját mikrofon nem kell. Az előadáshoz az Anymeeting.com weblap szolgáltatja a felületet, amelyet nagyon egyszerű használni.

A kb. 45 perces előadás után 15 percben kérdések feltevésére és megválaszolására is lesz lehetőség. Összesen 25 jelentkezést fogadunk el. Kizárólag MANT-tagok vagy MANT-tag ajánlásával rendelkező érdeklődők hallgathatják meg az előadást.

Az előadásról:
Az időjárás és az éghajlat alakulása mindnyájunk életére kihat. A műholdakról származó információ egyre fontosabb, legyen szó a következő órák időjárás-előrejelzéséről, a tengeri jég visszahúzódásáról vagy épp a légszennyező anyagok feldúsulásáról illetve tisztulásáról. Az álló- és mozgóképekkel illusztrált előadásban bemutatjuk, hogy milyen károkat okoznak az időjárási és éghajlati szélsőségek, illetve mit és hogyan ismernek fel ebből a műholdak. Szólunk arról, hogy mivel gazdagították a műholdak a klímakutatást és hogy honnan láthatjuk, melyik nép mikor tart heti pihenőnapot a Föld egyes pontjain.

Az előadóról:
Mika János éghajlatkutató, egyetemi tanár, az MTA doktora. Fő kutatási területe a klímaváltozás, de régóta foglalkozik a műholdakról származó információk hasznosításával is. Munkahelyén, az egri Eszterházy Károly Főiskolán a geográfus és a földrajztanári mesterszakokon az időjárás és az éghajlat tárgyai mellett ilyen kurzust is tart. Mika János 2002 óta tagja az Űrkutatási Tudományos Tanácsnak. A Meteorológiai Világszervezet 1999-ben neki ítélte (hazai társszerzőjével együtt) a Norbert Gerbier-MUMM Díjat. Eddigi legnagyobb presztízsű tanulmánya 2013-ban jelent meg a Climatic Change folyóiratban (SCI: 4,622), a meteorológiai szélsőségekről. Mika János összesített impakt faktora 29,08.