MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2020.07.29
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Beszámoló a május 9-ei közgyűlésről (2014.05.10.)

A MANT május 9-én (pénteken) tartotta idei éves beszámoló közgyűlését.

A helyszín az ELTE TTK lágymányosi északi épülettömbje (0.87-es terem) volt. A 15 órára összehívott közgyűlés nem volt határozatképes, így azt – a meghívóban meghirdetett módon, a bevezető előadást követően – 16 órakor folytattuk. Ekkor már a megjelentek létszámára való tekintet nélkül határozatképes volt a közgyűlés. Érdemes volt időben érkezni, hiszen a megjelentek előtte meghallgathatták Schuminszky Nándor előadását „Űrsztárok és űrsztorik, avagy az űrrepülés a gyűjtő szemével” címmel. Ebben elhangzottak érdekességek tagtársunk hosszú gyűjtői pályafutásából, és a hasonló címmel megjelent könyve anyagából.

A közgyűlés napirendjén szerepelt az előző, 2013-es évről szóló beszámoló, amit Bacsárdi László főtitkár ismertetett. (A tagság a tárgyalt beszámolók szövegét előzetesen elolvashatta honlapunkon.) Röviden kitért a 2014 eleje óta történt eseményekre is, amelyek a tavalyi beszámolóba természetesen már nem kerültek bele. Később sor került még a gazdasági beszámoló, a közhasznúsági jelentés és az Ellenőrző Bizottság jelentése ismertetésére is. A beszámolókat a közgyűlés egyszerre, egyhangúlag elfogadta.

A beszámolók tárgyalása között időben átadtuk a MANT idei díjait. 2014-ben tiszteleti tag lett életművéért Pap László akadémikus, aki jelenleg az Űrkutatási Tudományos Tanács elnöke. Fonó Albert-díjat kapott Szalai Sándor, az űreszközök fejlesztése terén végzett kiemelkedő munkájáért. Nagy Ernő-díjban részesült Trupka Zoltán, tudományos ismeretterjesztő tevékenységéért és a MANT érdekében végzett munkájáért. Idén hárman kaptak „A Magyar Asztronautikai Társaságért” oklevelet: Elek László a „Tudomány születik” könyv összeállításáért, Hefelle Glória a kötet és vándorkiállításunk grafikai munkáiért, Milánkovich Dorottya pedig az ügyvezetésben nyújtott segítségéért.

A közgyűlés megtárgyalta és elfogadta a MANT 2014-es költségvetésének tervezetét. Sor került még az alapszabály kisebb módosításaira is, amiket a civil szervezetekről szóló törvénnyel való összhang megteremtése, közhasznú besorolásunk megtartása tett szükségessé. A közgyűlést – ahol megtekinthetők voltak az „A világűr emberközelben” című vándorkiállítás poszterei is – néhány rövid hozzászólás és programfelhívás zárta.

A hivatalos jegyzőkönyv és a közhasznúsági beszámoló szövege – ahogy a megelőző évek dokumentumai is – hamarosan elérhető lesz honlapunk erre szolgáló menüpontja alatt. A közgyűlésen készült fotók megtekinthetők képgalériánkban.