MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2020.07.29
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Kirándulás a Kecskeméti Repülőkórházba – beszámoló (2014.03.01.)

Elgondolkodtató előadások, kórházlátogatás, városnézés. Ez a program várt ránk február 22-én, amikor kis csoportunk a MANT által szervezett szakmai kirándulás keretében elutazott Kecskemétre.

Kirándulásunk célpontja a Magyar Honvédség Repülőorvosi Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézete volt. A bevezető előadások során megismerhettük a Repülőkórház 1950-es évekig visszanyúló múltját, illetve betekintést nyerhettünk a jelenleg is folyó munkálatokba, amelyek nemcsak repülőorvosi és katonai alkalmasságvizsgálati, hanem tudományos kutatási és oktatási tevékenységet is jelentenek. Az előadásokat kötetlen beszélgetés követte: Dr. Szabó Sándor András orvos alezredes, intézetvezető főorvos helyettes és Hornyik József alezredes főpszichológus megosztották saját tapasztalataikat és meglátásaikat, amelyek közelebb vittek minket ahhoz, hogy megértsük, mit is jelent igazából pilótának lenni. A záró előadás, amit nem kevés kérdés és eszmecsere követett, az űrutazások élettani hatásait, illetve az általuk felvetett kérdéseket és problémákat feszegette.

Az előadások után kórházlátogatás következett, melynek első állomása a Pszichológiai Osztály volt. Itt megtudtuk, hogy miért létfontosságú évente megismételni az alkalmassági vizsgálatokat, majd megismerhettünk néhány régi és új pszichológiai vizsgálati eszközt is. Mindennél nagyobb érdeklődéssel fogadtuk a Magassági, Élettani és Funkcionális Diagnosztikai Osztály barokamráját, ahol elmagyarázták, hogy mi történik az emberrel, ha hypoxiás állapotba kerül, és hogy hogyan is zajlik le egy barokamrás alkalmassági vizsgálat.A kecskeméti programunkat az ebéd utáni városnéző sétával zártuk le. A bakonybéli szakmai kiránduláshoz hasonlóan ezen is sok új dolgot tanulhattam, láthattam és tapasztalhattam meg. Köszönöm a lehetőséget!

Oravecz ÉvaA kecskeméti szakmai kirándulásunkon készült fényképekből válogatás látható képgalériánkban.