MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2020.07.07
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Látogatás a Pannon Csillagdában – diákszemmel (2013.12.02.)

2013. november 16-án a MANT szervezésében a tanárnőnkkel és még pár diákkal elutaztunk a bakonybéli Pannon Csillagdába.

Külön busszal mentünk a Magyar Asztronautikai Társaság néhány tagjával és egyúttal mi is beléptünk a MANT tagjai közé.

Megérkezésünk után elsőként a digitális planetáriumban néztünk meg egy filmet a fekete lyukakról. A film a gravitáció elméletével magyarázta meg a jelenséget, ami általában egy csillag felrobbanásakor (szupernóva) keletkezik. Minden csillagrendszer közepén is van egy fekete lyuk, ami mindent elnyel.

Szerencsére, bár aznap reggel még ködös idő volt, később kiderült az ég, amikor a távcsövek bemutatása került sorra. Felmentünk a csillagászati távcsőparkba, ahol egy H-alfa naptávcsövön keresztül megnézhettük a Napot. A szűrő miatt nagyon piros volt, de tökéletesen kivehető volt az alján egy napkitörés és a bal oldalán egy nagy napfolt.A Napban való gyönyörködés után megnéztük a csillagászattörténeti és űrkutatási kiállítást. Itt láthattunk egy igazi meteoritot, antik távcsöveket, régi csillagtérképeket és Galilei, Newton kísérleteit is (pl. Galilei-lejtő). Elolvashattuk a fali tablókon a tájékozódás történetét az égbolt alapján és az űrhajózás történetét. (Ember a Holdon és Mars-expedíciók. Ezekhez voltak érdekes kiállított tárgyak is: űrruha, Mars-szonda és még sok más.)

Végezetül még egy filmet megnéztünk, amit maga a csillagda készített. Ez a csillagos égbolt változásáról, a csillagok születéséről és haláláról szólt. Az egész kirándulást nagyon érdekesnek találtam és azt hiszem, kezdek egyre jobban érdeklődni a csillagászat iránt.Remélem, sok hasonló kiránduláson vehetünk még részt, mert ez a szombati program fantasztikusan jó volt.

( Kovács Réka, Budapest, Teleki Blanka Gimnázium, 11.A)

A bakonybéli szakmai kiránduláson készült fényképeket a MANT képgalériájában lehet megtekinteni.