MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2020.07.29
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

A MANT a Tudományok és Tehetségek Kertjében (2013.09.27.)

Szeptember 21-én, szombaton reggel tíztől este tízig a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében kapott helyet a Tudományok és Tehetségek Kertje című rendezvény.

Elődeit, a Jövő Hídját tavaly és a Tudományok Hídját tavalyelőtt a Lánchídon rendezték.A MANT sátránál már 10 óra előtt elkészült a Sik András vezette csapat a kipakolással. A hűvös, szeles idő és a korábbitól eltérő helyszín ellenére sokan kilátogattak, akiket a természettudományok, kísérletek, fejlesztések és újdonságok érdekelnek. A látogatók között minden korosztály képviseltette magát, jöttek szakmabeliek, lelkes amatőrök, egyetemisták. Sok kisgyerek is elhozta a szüleit okulásul, sőt, a szomszédos Kattárs rendezvényről szerzetesek és apácák is körbenéztek.A MANT segítői közül volt, aki egész nap kitartott, volt, aki néhány órára érkezett, de mindig kéznél volt néhány szakember, aki a szokásos, érdekes vagy hajmeresztő kérdésekre válaszolni tudott.

Készültünk űrtotóval, ami nem is volt olyan könnyű, de sokan kezdeti bátortalanságuk ellenére több választ eltaláltak, mint korábban gondolták volna. Aki 10 vagy afölötti pontot elért, részt vett a kétóránként tartott sorsoláson: a bolti forgalomban nem kapható, csodaszép Űratlasz utolsó példányait ajándékoztuk a nyerteseknek. Mindenkinek rögtön kiértékeltük a megfejtését – jópáran a homlokukra csaptak, mikor meghallották a helyes válaszokat. Aki már járt a tőlünk nem messze kiállított Masat-1 standjánál, az általában helyesen válaszolt a rá vonatkozó kérdésekre.Aki pedig a kivetítőn mutatott 10 műholdkép alapján legalább 7 földi nagyvárost felismert, bolygótérképet nyerhetett – a Hold, a Merkúr, a Vénusz, vagy a Mars színes térképét választhatta a szerencsés. Amszterdamot kevesen ismerték fel, Sydney-nél és Londonnál már keresgélni kellett a mindenki által jól ismert tereptárgyakat, de Kairónál a piramisok mindenkit nyomra vezettek és Budapest nem okozott senkinek nehézséget.

Három, különböző nehézségű műholdfelvétel szétvágott darabjainak összeillesztésére nem csak gyerekek vállalkoztak, de a felnőttek is gyermeki örömmel próbálkoztak, általában sikerrel.

Az űrtotón kívül új, aktuális szórólapot adtunk minden arra járónak és sokan kérdezgettek az egyesület rendezvényeiről, tevékenységéről. A bolygótérképek, a MANT-os pólók, Horváth András és Szabó Attila Űrkorszak c. nagyszerű könyve és az angol-magyar űrszótár is népszerűek voltak a látogatók körében, sokan megcsodálták, és volt, aki vásárolt is belőlük.

Aki rákérdezett, mi is az a kisebb dobozka és a hozzá tartozó zseblámpa-szerű dolog kirakva, ámulva foghatta kezébe a Pille sugárzásmérőt, amely a Nemzetközi Űrállomáson teljesített szolgálatot és amelyet Charles Simonyi hozott vissza a Földre. Apáthy István és Hirn Attila türelmesen és lelkesen válaszoltak a kérdésekre.

Jó lehetőség volt ez a rendezvény körülnézni a többi kiállító standján, találkozni ismerősökkel, megvitatni a világ és a tudomány örök, vagy éppen aktuális kérdéseit.

Sik András a színpadon Curiosity – egy földi év a Marson címmel tartott előadást este hétkor és ő volt az, aki a MANT részvételét megszervezte, az egész napot levezényelte, ha hiányzott valami, beszerezte, a holmikat ki- és összepakolta, nyitástól zárásig jelen volt és mégsem volt nyűgös.

A kiállítási sátrat a MANT közösen bérelte az ELTE Térinformatikai Műhelyével, akikkel jó hangulatban töltöttük együtt a napot. A nap során a MANT standjánál közreműködtek és elősegítették a sikeres részvételt (abc-sorrendben): Apáthy István, Bagi Andrea, Bérczi Szaniszló, Both Előd, Hirn Attila, Horváth András, Lovász Dorottya, Sándor Karola, Sik András, Spányi Péter, Székely Anna Krisztina, Tari Fruzsina, Trupka Zoltán, Zombori Judit.

(Szöveg: Székely Anna Krisztina, képek: Both Előd)

A rendezvény honlapja

Képgalériánk a Tudományok és Tehetségek kertjében készült fotókból

A MANT részvételét a Tudományok és Tehetségek Kertje rendezvényen a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap támogatása tette lehetővé, az URKUT_10-1-2011-0037 számú, 2013.07.01. és 2014.06.30. közötti futamidejű projekt keretében. A támogatásért ezúton is köszönetünket fejezzük ki!