MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2020.07.29
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Lapszemle: Aero Magazin március (2013.03.07.)

Curiosity, űrhotel, Masat-1: az Aero Magazin 2013. márciusi számában megjelent űrkutatási vonatkozású cikkeket ajánljuk.

A „kőbölcsőtől” az éles kövek öbléig – A Curiosity Mars-autó megkezdte a műszeres vizsgálatokat (Bérczi Szaniszló – Horváth András)

Rendkívül részletes cikk az igen alapos marsi vizsgálatokról. A magasan képzett szakma is bőven talál csemegét a beszámolóban a talaj és a környezet anyagáról, annak összetételéről. Figyelemre méltó az a törekvés, hogy a kapott eredményeket folytonosan összehasonlítsák a hasonló földi képződményekkel. Ennek a gondolkodásmódnak mindkét bolygó fejlődéstörténete megismerésében nagy a jelentősége. Az aprólékos vizsgálatok nem titkolt végcélja az, hogy a lehetséges – vagy a valaha volt – élet nyomaira sikerüljön rábukkanni. Meglepő, hogy a marsi légkör nyomásának évszakok szerinti változása akár a 20%-ot is elérheti, sőt napi ingadozást is kimértek. A szerzők képek, ábrák tucatjait felvonultatva – az olvasók örömére – kihasználják az Aero Magazin nagyon finom részletek és eredeti színek megjelentetésére igencsak alkalmas nyomdai megoldásait, valamint a hatalmas méretű lapok felületét.

Fontos lépés az űrhotelek felé? – Bigelow-modul az ISS-en (Almár Iván)

Szellemes megoldás a nagy terjedelmű űrállomások kialakítására és kibővítésére a felfújható modul. Ennek fejlesztésében manapság Robert Bigelow amerikai vállalkozó jár elöl, aki a NASA-val erről szerződést is kötött. E modul a fölvitele alkalmával – összecsomagolva, mint pl. egy sátrat – kevés helyet foglal el, egyszersmind könnyű maga a szerkezet. Ennek (is) azonban a „legérzékenyebb pontja” a burkolat, amely a várható összes kozmikus veszélyforrással szemben – legyenek azok a meteorok vagy a sugárzás – egyszerre kell ellenállónak lennie. A későbbiekben akár civileket kiszolgáló szálloda is működtethető lenne ezekben a felfújható kapszulákban – elsősorban üzleti alapon.
A cikk ezeket az elképzeléseket, a távlati terveket és további egyéb, űrbéli feladatot és életmódot kiszolgáló eljárást is ismertet, valamint itt is több, remekül szerkesztett magyarázó rajz szemléltet.

Egy éve kering a Föld körül a Masat–1 (Blaskóné G. Lea)

A nyilvánosság előtt, magas rangú résztvevők jelenlétével zajlott le az első esztendő sikereit méltató ünneplés. Jelen volt többek között Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár, Gschwindt András, a Masat szellemi atyja, továbbá Vajta László, a BME dékánja, a szakmai részt levezető Kovács Kálmán, valamint a MANT elnöke, Solymosi János, aki az előadások közül az elsőt tartotta meg. A mintegy 150 fős hallgatóság betekinthetett a felbocsátást megelőző előkészítő évek munkájába, megtárgyalták a további együttműködés lehetőségeit. Szóba került hazánk régóta várt ESA-tagságának kérdése is, és a Masat teremtette lehetőségek további tervezett mozzanatai.

Az Aero Magazin honlapja

(Összeállította: Bán András)