MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2020.07.29
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Lapszemle: Aero Magazin március (2012.03.08.)

Az Aero Magazin 2012. márciusi számának űrkutatási vonatkozású cikkeit ajánljuk.

Bár a Magazin kétharmadában a megszűnt MALÉV-val kapcsolatos ismertetőket, visszaemlékezéseket közöl, ez alkalommal is a korábbiakhoz hasonló terjedelmet szentel az űrkutatásnak.

Katonai űrbázis (Washington közelebb van) ­– A titkos űrrepülőtér: Pleszeck (Kálmán Béla)

A közismert Bajkonur rakétaindító állomáson felül 1957-ben épített a Szovjetunió egy másik, titkos és jóval északabbra fekvő állomást is, amelyről az Egyesült Államok a legközelebb volt elérhető – ne felejtsük, a hidegháború kemény időszaka volt ez! A cikk egészen az építkezés kezdetétől kíséri végig az űrrepülőtér történetét. Részletes technikai leírásokat olvashatunk a repülőtér működéséről, a rakéták felépítéséről, hajtóanyagairól, még az űrrepülőterek földrajzi elhelyezkedésének fontosságáról, előnyeiről-hátrányairól is olvashatunk. Mindezeken túl a cikk figyelemre méltó űrtörténeti áttekintés is, sok fényképpel, ábrával. Az összefoglalót a mai oroszországi rakétaindítási problémák részletezése zárja.

Mit vétettek az ISRO volt vezetői? – Űrbotrány Indiában (Almár Iván)

India űrtevékenysége csaknem fél évszázadra tekint vissza, amikor is az akkor igen elmaradott ország az űrkutatás eredményeit a tömegnyomor és az analfabetizmus felszámolásának szolgálatába állította. Az azóta eltelt idő alatt óriásit fejlődött India űrtevékenysége, mára roppant széles feladatkört betöltve, egészen az önálló indítású rakétákig. Az ISRO űrügynökség a világ más űrügynökségeivel komoly mértékben összemérhető tevékenységet folytat, leszámítva az emberes űrrepülést. Ebbe a „sikertörténetbe” robbant be most az a botrány, ami az ISRO korábbi elnöke, Madhavan Nair és három társa ellen irányuló súlyos elmarasztalással kezdődött. (Madhavan Nairt egyébként 2009-ben az IAA elnökévé választotta.) Az ok egy üzleti megállapodás, amelyet az Antrix vállalat kötött a Devas Multimedia Pvt céggel, és amelyet az indiai kormány visszavonatott – arra hivatkozva, hogy a megállapodás üzleti szempontból hihetetlenül nagy károkat okozott az államkincstárnak. E vád mögött utódja, Radhakrishnan áll, aki – Nair szerint – hozzá nem értése miatt így feketíti be elődjét. A botrány India határain túlra gyűrűzik, az Antrix ugyanis világszerte sok űrügynökséggel áll kapcsolatban. Nem tudni egyelőre, hová vezet a botrány, ám reméljük, hogy a világűr békés kutatási folyamatába nem gördít számottevő akadályt.

Rövidebb cikkek (Horváth András)

Csertok (1912-2011)
Elhunyt a szovjet rakétakutatás és -technika nagy öregje, aki Koroljov mellett kezdte pályafutását, majd részt vett a Vosztok, a Molnyija, a Szojuz és a Buran programban, továbbá aktívan részt vett az ismeretterjesztésben is.

Miért nem működött a Fobosz-Grunt?
A kétes értékű szenzációt keltett, sikertelen Fobosz-Grunt űrszonda hibájának okairól, megsemmisülésének körülményeiről olvashatunk.

ESA: Vega–Masat-1
Eredményes volt az első magyar pikoműhold pályára állítása.

Az Aero Magazin honlapja

(Összeállította: Bán András)