MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2020.07.29
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Adja adója 1%-át a MANT-nak! (2008.05.03.)

Ha Ön, egy családtagja vagy ismerőse bizonytalan abban, hogy melyik közhasznú szervezetnek juttassa személyi jövedelemadója 1%-át, akkor válasszák az űrkutatást! A rendelkezést idén már a bevallástól függetlenül, akár utána is meg lehet tenni. A végső határidő május 20.

Ebben az évben is adott a lehetőség, hogy a magánszemélyek rendelkezzenek az összevont adóalap után megállapított, határidőre befizetett adó 1%-áról egy kiválasztott közhasznú társadalmi szervezet javára. A január elsejétől hatályos törvénymódosítás megszüntette a régebbi „borítékos” rendszer kötelező jellegét az 1+1 százalékos (civil szervezeti + egyházi) felajánlásoknál. A rendelkező nyilatkozat az szja bevallás részévé vált, azzal együtt is benyújtható. (Az elektronikus változatban külön oldalt foglal el.) Ettől a felajánlási kedv növekedését, az érvénytelen nyilatkozatok arányának csökkenését várják. Fontos változás továbbá, hogy egységes lett a leadási határidő: az adómegállapítás módjától függetlenül május 20. (Így a rendelkező nyilatkozat lezárt, aláírt, névvel és adóazonosító jellel ellátott borítékban akár később, külön, a bevallás után is beküldhető az adóhatóságnak!)


A hazai űrkutatók összefogását, az űrkutatási ismeretterjesztést és az ifjúság bevonását céljául kitűző társadalmi szervezet, a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) tavaly 600 ezer forinthoz jutott az adófelajánlások nyomán, amit főként ifjúsági munkájának finanszírozására fordított. A MANT rendezvényei például a diákoknak minden évben kiírt esszépályázat, a nyaranta megrendezett Ifjúsági Űrtáborok, az Űrnap konferenciák, ifjúsági fórumok. Mivel a MANT szerény tagdíjbevétele mellett elsősorban a különböző pályázatokon megszerzett forrásokból működik, az adóforintokra is nagy szüksége van.


Az adófizetés kapcsán összeköthetjük a „kellemetlent” a hasznossal! Érdemes venni a minimális fáradságot, és kitölteni a bevalláshoz a rendelkező nyilatkozatot is. Meglepő módon az adózók túlnyomó többsége még mindig nem él ezzel a semmibe sem kerülő lehetőséggel, hogy valamely közhasznú szervezet általa is fontosnak tartott céljait támogassa az amúgy is befizetett adója 1%-ával! (Külön rendelkezés híján ez az 1% is az állami költségvetésbe folyik be.) Az érvényes rendelkezéshez fel kell tüntetni a Magyar Asztronautikai Társaság adószámát: 19011084-1-41. Egy kész, kinyomtatható rendelkező nyilatkozat is letölthető.


Gyakorlati tudnivalók a rendelkező nyilatkozat beküldéséhez: