MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2020.06.30
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Hazatért a Nemzetközi Űrtáborban járt delegáció (2010.08.09.)

Ebben az évben is két középiskolás diák, valamint tanár kísérőjük képviselte hazánkat (és a MANT-ot) az amerikai Nemzetközi Űrtáborban.

Az esemény július 24-30. között zajlott Huntsville-ben, Alabama államban. A résztvevők nemrég érkeztek haza az Egyesült Államokból.

Hanyecz Ottó, a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnázium, valamint Simonfi Noémi, a budapesti Könyves Kálmán Gimnázium tanulója a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) évente kiírt űrkutatási diákpályázatán nyerte el az űrtábori részvétel lehetőségét. A Társaság minden évben egy felnőtt kísérőt is biztosít a diákoknak, aki – kísérőszerepe mellett – az amerikai Hunstville városában egy nyolcnapos, amerikai és nemzetközi tanároknak szóló űrkutatási továbbképzésen vehet részt. Tavaly először a MANT a kísérő kiválasztására is pályázatot hirdetett a magyarországi tanárok körében. Ezen Kuczik Júlia (Magyar-Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Kollégium, Sátoraljaújhely) bizonyult a legjobbnak, így ő kísérte a fiatalokat Amerikába.

Az űrtábor programja során a diákok megismerkedtek az űrkutatással és az emberes űrtevékenységgel, kipróbálhatták magukat űrhajósoknak szóló szimulátorokban (sétálhattak holdi gravitációban, vezethették az amerikai űrrepülőgépet, kísérletezhettek a Nemzetközi Űrállomáson, búvárok segítségével víz alatti szereléseket végezhettek), amerikai űrhajósokkal találkozhattak – feledhetetlen élményeket átélve. A két magyar résztvevőt egy-egy nemzetközi csapatba sorolták be.

Noémi számára emlékezetes marad, hogy találkozott Georg von Tiesenhausennel, az idén 96 éves híres rakétatudóssal. A próbatételek közül különösen tetszett neki a szimulátor, amelyben összevissza forgatták őket. Ottó véleménye szerint a legjobb a hosszú távú űrutazás szimulációja volt, ahol a 6 órás program során távolról sem csak az előre megírt forgatókönyv szerint történtek a dolgok: voltak véletlenszerű megbetegedések – ő például szívrohamot játszott el –, halálesetek, természeti katasztrófák. A csapat hangulata nagyon jó volt, sokat nevettek azon, ki hogyan játszotta el a betegségét.

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) Mecenatúra pályázati támogatásának köszönhetően a MANT idén nem csak a tábori kaland lehetőségét biztosíthatta a magyar delegáció számára, hanem a kiutazás költségeit is fedezte.

A 2011-es Nemzetközi Űrtáborba is pályázat útján fogjuk majd kiválasztani a magyar résztvevőket, amihez a felhívást 2010 őszén teszi közzé a Magyar Asztronautikai Társaság.