MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2020.06.30
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Sikeres magyar fémhabosítási kísérlet az űrállomáson  (2010.02.10.)

A miskolci Admatis Kft. FOCUS kísérletét február 7-én Jeffrey Williams amerikai űrhajós hajtotta végre a Columbus modulban.

2010. február 3-án a bajkonuri űrrepülőtérről elindult a Progressz M-04M (36P) jelű automatikus teherűrhajó, amely két napra rá összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással. A Bárczy Pál professzor irányításával végzett kísérletsorozat három részből tevődött össze. Az eszköz végleges összeállítását a felbocsátás előtt az Admatis Kft. mérnöke, Szirovicza Péter végezte el. A Progressz teherűrhajón az ISS fedélzetére juttatott kísérleti tartályt az űrhajósok a Columbus modulba szállították át. A kísérletet az űrállomás fedélzetén Jeffrey Williams amerikai űrhajós hajtotta végre. Az űrhajós rögzítette a kísérleti eszközök tartályát, majd egy zárszerkezet elfordításával bekapcsolta a megvilágítást és a gázrendszert, így megindult a habképződés. Amikor a hab elért egy adott magasságot, az asztronauta elzárta a habrendszert, majd nyomon követte a habstruktúra változását. Az asztronauta a két órás munka után azt közölte az Admatis Kft-nek az Európai Űrügynökség (ESA) hollandiai technológiai központjában tartózkodó munkatársával, Somosvári Bélával, hogy a kísérlet sikerült.

A mikrogravitációs körülmények között elvégzett habosítást filmre vették, amit itt a Földön az Admatis Kft. munkatársai a következőkben kiértékelnek. Az űrbeli folyamatok alapján a különleges tulajdonságokkal bíró fémhabok előállítását tovább optimalizálhatják, az elvégzett kísérlet alapján kedvezőbb tulajdonságú szerkezeti anyagok ipari előállítására nyílhat lehetőség. Ezt a későbbiek folyamán akár az újabb fejlesztésű űreszközök gyártásában is felhasználhatják. A konkrét kísérletben az innováció és a siker alapeleme a habgenerátor, a kísérlet alapvető célja pedig a homogén fémhab előállítására alkalmas technológia kifejlesztése volt.

A FOCUS kísérlet világűrbe szállításának költségeit az ESA az EU 6. kutatás-fejlesztési keretprogramjában elnyert pályázatból (SURE) finanszírozta. A repülő berendezés elkészítésének költségeit az ESA PECS programjához történő magyar hozzájárulásból fedezték.

További információk az Admatis Kft. honlapján olvashatók.