MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2020.07.29
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Ember a Holdon - könyvajánló (2009.12.12.)

A Nemzeti Tankönyvkiadó 2009-ben megjelent különleges kötetét ajánlotta fel ajándékba a MANT diákpályázata legjobb versenyzői számára.

A Holdra lépés 40. évfordulója alkalmából egy különleges, a Hold felszínére emlékeztető, domború borítójú, kb. 30 cm átmérőjű kerek formájú könyvet jelentetett meg a Nemzeti Tankönyvkiadó és a Murray Books.2009. július 20-án volt negyven éve, hogy Neil Armstrong, az Apollo-11 parancsnoka először lépett a Holdra. Ebből az alkalomból jelent meg az ausztrál Murray Books és a Nemzeti Tankönyvkiadó különleges, Holdat formázó könyve, a NASA jóváhagyásával és száznál több fényképével, valamint Buzz Aldrin előszavával. A 160 oldalas, színes fotókkal gazdagon illusztrált kötet bemutatja a Holdra valaha eljutott tizenkét amerikai űrhajóst, az amerikai-szovjet űrverseny egyes főbb állomásait, a Hold meghódításának tanulságait. Röviden összefoglalja az Apollo űrhajók minden egyes repülését is. Mindezt olvasmányosan, a fiatalok fantáziáját is megmozgató módon teszi. A könyvben részletes táblázatok és szép fényképek segítik az olvasót abban, hogy megértse, mi is történt négy évtizeddel ezelőtt – s talán azt is, hogy az 1970-es évek elején miért maradt abba, s azóta miért nem ismétlődött meg az emberiség e nagy kalandja. Már maga a könyv szokatlan formája is figyelemfelkeltő – bár ha egyszer a könyvespolcra, a hagyományos téglatest alakú kötetek közé szeretné valaki elhelyezni, némi leleményességre azért szüksége lesz. (A két kiadónak nem ez az első kerek alakú, dombornyomásos borítójú könyve, mely Magyarországon megjelent.)

A könyv előszavában Buzz Aldrin elmondja: „Igen fontos dolog örülni a tapasztalatainknak, eltűnődni rajtuk, tanulni belőlük, majd újabb kis lépésekre és óriási ugrásokra törekedni. Az Ember a Holdon az Apollo-11 Holdra szállásának 40. évfordulójáról emlékezik meg, s mindazon személyekről, akik hozzájárultak a küldetés sikeréhez. A könyv arra ösztönöz, hogy még merészebbeket álmodjunk, ugyanakkor tiszteleg a küldetés és annak résztvevői előtt is. Remélem, önök is ugyanolyan élvezetesnek találják majd, mint számomra volt, s hatására talán megpróbálnak maguk is egy kis lépést tenni.”

A kötetet záró gondolatok közt ezt olvashatjuk: „Noha az Apollo-küldetések döbbenetesen költségesek voltak, évtizedek óta mindenki azt kérdezgeti, lesznek-e újabb Holdra szállások és folytatódik-e az űr legszélesebb értelemben vett meghódítása”. A könyv – Aldrin álláspontját magáévá téve – amellett érvel, hogy szükség van a folytatásra. S nem csak a felfedezések várható tudományos eredményei miatt, hanem társadalmi és lélektani okokból is.Ember a Holdon. Írta és szerkesztette: Howard Salkow és Peter Murray. Magyar fordítás: Sóskuthy György. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2009. ISBN 978-963-19-5418-9. A kötet kapható a nagyobb könyvesboltokban, vagy beszerezhető a Nemzeti Tankönyvkiadó internetes honlapján keresztül is. Bolti ára 5990 Ft. (Az internetes rendelés során a kiadó a könyvek bolti árából jelentős kedvezményt ad, a kötet ára itt jelenleg csak 3594 Ft.)Emlékeztetőül: űrkutatási diákpályázatunk idei témaköre Ugródeszka: a Hold. A versenyzők négyféle feladatból választhatják ki a számukra legkedvesebbet. A pályamunkák beadási határideje 2010. február 10.

A diákpályázat részletes kiírása, további információk