MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2020.07.10
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Műholdfelvételek alkalmazása (2009.10.20.)

Nem megközelíthető területek topográfiai kiértékelhetősége VHR műholdfelvételek alkalmazásával - a GeoAdat Kft. kutatási beszámolója.

A mindannyiunk számára elérhető polgári távérzékelés erőforrásai kiváló lehetőséget nyújtanak eddig nem elvégezhető műszaki vizsgálatok végrehajtására. A topográfiai térképezésen keresztül betekintést nyújt a cikk a műholdas távérzékelés legaktuálisabb eredményeinek felhasználási lehetőségeibe.

2009. október 8-án bocsátották fel a WorldView-2 műholdat, amely az első polgári 8 csatornás, akár 50 cm-es terepi felbontású – az eddigieknél köznapi értelemben jelentősen élesebb felvételeket készítő – adatgyűjtő berendezést tartalmazza. A látható színes és a közeli infravörös tartományban készített képeivel a közepes és nagymagasságú repülőgépből készített légifelvételek tulajdonságait éri el.

A WorldView-2, valamint társai, az IKONOS, QuickBird és WorldView által készített VHR műholdfelvételek (Very High Resolution – nagyon nagy felbontású műholdfelvételek, amelyek terepi felbontása jobb, mint 1,0 méter) kiértékelésével új felhasználási lehetőségek nyílnak meg előttünk. A multispektrális (több csatornás) VHR műholdképek használata még a gyakorlati felhasználás előtt álló lehetőség a térképfelújítás területén.

Az űrtávérzékelt felvételek beszerzése lényegesen egyszerűbb a légi-fotogrammetria által előállított alapanyagoknál, elkerülhető a hosszadalmas előkészítés és utófeldolgozás. A digitális űrfelvételeket már közepes, 10-25 méteres vízszintes pontossági igény esetén is azonnal felhasználhatjuk, vagy geometriai korrekció után átlagosan 2 m pontosságot is elérhetünk és integrálhatjuk informatikai rendszerünkbe. Minden létező általános adatgyűjtést figyelembe véve 5-10 km2-nél nagyobb területre a leggazdaságosabb alapanyagot szolgáltatja.

A műholdak ráadásul biztosítják az idősoros felvételek készítését, egy adott helyszínről 1-5 napos visszatéréssel képesek adatot szolgáltatni. Hazánk területére is már több szolgáltató biztosítja az ezekhez az adatokhoz való hozzáférést. Az idősoros és az archív képek lehetővé teszik a változások dokumentálását. A kiértékelést vagy előre megtervezett időpontú és végrehajtott felvételezések alapján lehet elvégezni, vagy pedig a műholdfelvétel szolgáltatók által archivált korábbi anyagokat felhasználva. A tárolt képekből olyan korábbi állapotok dokumentálása is megvalósítható, amilyenekre egy természeti katasztrófa elemzésénél szükség lehet, pl. árvíz vagy nagyobb jégkár előtti és utáni állapotok rögzítése. További speciális felhasználási terület a gyakori – akár évenkénti – aktualizálást igénylő, naprakész állapotot dokumentáló térképművek elkészítése. Ez lehet önkormányzati építésügyi ellenőrzés, felszíni bányászati tevékenység, építési tevékenység (pl. autópálya- építés) nyilvántartása vagy mezőgazdasági hasznosítások vizsgálata. Utóbbi a felvételek infravörös tartományának kiértékelésével valósítható meg.

A távérzékelési alapanyagokból történő kiértékelés előnyeit felhasználva a célterület lehet nem megközelíthető, gépjárművel nehezen illetve gazdaságtalanul elérhető helyen. Helyszíni bejárás nélkül, kizárólag a távérzékeléssel rendelkezésre álló információkból (VHR kép, archív anyagok, interneten elérhető információk, mint azonosítható, felvételi dátummal rendelkező fényképfelvételek, leírások, adatok, adatbázisok, egyéb HR ill. VHR felvételek) készíthetünk térképeket. Erre példa egy háborús, polgárháborús övezet térképezése, országhatáron túli területek kiértékelése, nem megközelíthető vagy veszélyes (ártér, nem veszélymentesített, pl. aknásított) terület, stb.

A GeoAdat Kft a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) és a Magyar Űrkutatási Iroda közreműködésével a magyar űrkutatás fejlesztésének támogatására kiírt 2008. évi pályázatának egyik nyertese. A hagyományosan alkalmazott térképkészítési eljárásokkal nehezen, illetve egyáltalán nem elvégezhető topográfiai méretarányú térképezési feladatokkal kapcsolatban végeztünk kutatást és az eredményeket hasznosító fejlesztéseket az űrtávérzékelés alapanyagainak hasznosításáról. A cég tevékenységével kapcsolatos további információk találhatók a www.geoadat.hu címen.

Füstös Gábor