MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2020.07.10
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Mit várunk a világűrtől?  (2007.11.28.)

A Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (IAA) munkacsoportjának most induló on-line felmérése arra keresi a választ, hogy az emberek mit gondolnak korunk űrtevékenységéről, illetve mit várnak a jövőtől ezen a területen. Amit nyilvánvalóan alapvető fontosságú lenne tudni, és aki rászán néhány percet, az maga is befolyásolhatja a végeredményt.

A www.space-expectations.org címen angolul, illetve néhány más világnyelven olyan kérdésekre válaszolhatunk egy-egy kattintással, mint amilyen például az is, hogy szerintünk túl sok - vagy éppen ellenkezőleg: túl kevés - pénzt költ-e az emberiség jelenleg az űrkutatásra; hogy továbbra se engedjük-e meg, hogy tömegpusztító fegyverek keringjenek a fejünk fölött; hogy szívesen vennénk-e részt egy űrutazáson; és hogy jó lenne-e az, ha ember lakta hold-, illetve marsbázis épülne. Minderre negyed óra is bőven elég, maga a projekt pedig a 2005-ben megjelent, "Az űrtevékenység hatása a társadalomra" című kötet párdarabjának tekinthető, amelyben kutatók, szakértők és gondolkodók járták körül a témát.

Mindent egybevetve most a felmérés arra keresi a választ, hogy
* mennyire érjük az űrtevékenységek jelentőségét, és mennyire támogatjuk azt
* mit várunk ezen a területen a viszonylag közeli jövőtől, és
* miként lehetne az eddigieknél jobban bevonni az egész társadalmat.

Ahogyan Almár Iván, az IAA munkacsoportjának magyar tagja fogalmazott: ez a felmérés "segíthet abban, hogy az Akadémia eldöntse, milyen törekvéseket támogasson, illetve ne támogasson a jövőben." Tehát akik fontosnak tartják az űrkutatást (és remélhetőleg az Űrvilág olvasói ilyenek), azok ismét csak remélhetőleg fontosnak fogják tartani a kérdőív kitöltését is.

A kérdőív itt érhető el.