MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2020.07.10
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Amerikából jöttek... (2009.08.07.)

Magyar fiatalok jártak a Nemzetközi Űrtáborban, az Egyesült Államokban.

Idén is két középiskolás diák – egy fiú és egy lány –, valamint felnőtt kísérőjük képviselte hazánkat az amerikai Nemzetközi Űrtáborban. Az esemény július 24-től augusztus 1-ig zajlott Huntsville-ben, Alabama államban. A résztvevők most érkeztek haza.

Varga Márton, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, valamint Zipperer Bernadett, a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium tanulója a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) évente kiírt űrkutatási diákpályázatán nyerte el az űrtábori részvétel lehetőségét. A Társaság minden évben egy felnőtt kísérőt is biztosít a diákoknak, aki – kísérőszerepe mellett – az amerikai Hunstville városában egy nyolcnapos, amerikai és nemzetközi tanároknak szóló űrkutatási továbbképzésen vehet részt. A két diákot ebben az évben Horvai Ferenc, a Magyar Űrkutatási Iroda munkatársa, a Magyar Asztronautikai Társaság elnökségi tagja kísérte Amerikába.

Az űrtábor programja során a diákok megismerkedtek az űrkutatással és az emberes űrtevékenységgel, kipróbálhatták magukat űrhajósoknak szóló szimulátorokban – feledhetetlen élményeket átélve. Volt centrifuga, ahol 3-4 g-s gyorsulásnak voltak kitéve. A kilövés-szimulálás (space shot – magas toronyra illesztett sín mentén nagy gyorsulással a jelentkezők kilövése) során, a lendület elvesztésekor átélhető volt a súlytalanság.

A táborban a tanárok és diákok külön programban vettek részt. A tanároknál a 20 külföldi kísérő mellett az egyes amerikai államokból az Év Tanára cím nyertesei vettek részt a programban.

Zipperer Bernadett a von Tiesenhausen-csapatban, Varga Márton pedig az Oberth-csapatban sikeresen, nagyszerűen teljesítette a kiképzést. Személyes beszámolóikat reményeink szerint hamarosan közzétesszük!

A küldöttség július 21-én indult, augusztus 6-án érkezett haza. A tábor előtt Washingtonban, utána New Yorkban jártak – ezzel egészítették ki az amerikai utat. Washingtonban meglátogatták a Smithsonian Intézetet, ahol látták például az Apollo–11 parancsnoki modulját és holdkőzeteket. New Yorkban eljutottak a Természettudományi Múzeumba, ahol különösen az időszakos, csillagászati és űrkutatási kiállítás volt érdekes.

A 2010-es Nemzetközi Űrtáborba is pályázat útján fogjuk majd kiválasztani a diákokat. Újításként jövőre nem csak az eddig szokásos esszéírásban mérhetik össze a diákok a tudásukat, hanem más kreatív feladatokban is. A pályázati felhívást 2009 őszén teszi közzé a Magyar Asztronautikai Társaság. Szintén újdonság, hogy a társaság a tanárok számára is pályázatot fog hirdetni: ősztől lehet majd jelentkezni, s a legrátermettebb kísérheti majd el a diákokat, és juthat el a 2010-es Nemzetközi Tanári Űrtáborba.

Amerikából jöttek... Magyar fiatalok jártak a Nemzetközi Űrtáborban – sajtóközleményünk